Vista Panoràmica de Navàs

Contactar

Mida del text Reduir Lletra Lletra Normal Ampliar Lletra

III Jornades de Memòria Històrica

imatge

Des de la Regidoria de Cultura de l’Ajuntament de Navàs s’han organitzat les III Jornades de Memòria Històrica, que posaran èmfasi en l’exili, les fosses comunes i, també, en la descoberta del passat neolític del poble. Tots els actes seran gratuïts.

Les jornades donaran el tret de sortida aquest divendres 9, a les 20:30, amb el Concert «Música en temps de guerra» a càrrec del clarinetista Oriol Romaní i el pianista Federico Mazzanti. Durant prop d’una hora, podrem gaudir de les cançons populars republicanes, de caire festiu i clàssic que ajudaven a passar el temps el millor possible durant la cruesa de la Guerra Civil.

El dissabte 10 serà el torn per als més menuts, que podran gaudir de l’espectacle infantil en titelles «La maleta de l’Agustí», en referència al reconegut fotoperiodista Agustí Centelles. En aquest espectacle, que començarà a les 18h al Casal Sant Genís, podrem descobrir els secrets de la maleta en mas del petit André, el protagonista d’aquesta excel·lent peça teatral. No us podeu perdre la seva posada en escena. Podeu veure un tràiler de l’obra en el següent enllaç: https://www.youtube.com/watch?v=y33SP46dyNM

La tercera setmana de novembre també vindrà carregada d’actes. El primer, el divendres 16, a les 19h a la Sala d’actes de la Biblioteca, en la que serà la presentació del llibre «Demà tindrem sort. La història de Joan Pacheco, un nen a l’exili», amb la presència de la seva autora, Núria Martí Constans, i el propi Joan Pacheco. Ens parlaran de la història d’aquells nens que van haver de deixar-ho tot per trobar una vida millor lluny de la seva llar i en la cruesa de l’exili. La mateixa autora, al matí, farà una xerrada per als alumnes de primer de batxillerat de l’EDN.

El dissabte 17, a les 12 del migdia, al Passeig Ramon Vall (encreuament amb el C/ Tarragona) farem un viatge en el temps de més de 5000 anys per donar a conèixer la museïtzació de les tombes neolítiques, descobertes entre el 1917 i el 1987, en la que és una necròpolis que ens dona informació exacta sobre el nostres avantpassats, pobladors del pla de Navàs que es dedicaven a la pagesia i a la ramaderia estabulada. En aquest acte es donarà a conèixer la forma de les tombes i s’inaugurarà una placa explicativa.

L’endemà, diumenge 18, a les 18h, el Casal Sant Genís es posarà de gala per rebre la reconeguda obra «Mort a les cunetes». Sota la direcció de David Pintó i protagonitzada per en Joan Valentí (actor amb una àmplia experiència en el teatre i reconegut per ser en Pau del Club Super 3), coneixerem la història dels Fets de Súria, l’afusellament de vuit republicans, civils, que van ser trets de la presó de Manresa, i la fuga d’un novè, Josep Nin, que ho va poder explicar. No us podeu perdre aquest espectacle únic. Podeu veure’n un teaser al següent enllaç: https://www.facebook.com/MortalesCunetes/videos/265191427556067/


Per últim, les jornades es clouran el
dissabte 24, a les 18:30h, a la sala d’actes de l’EDN, amb la projecció del documental «La Guerra Inacabada», que relata la història d’aquells familiars que busquen els seus avantpassats en les fosses comunes. A Navàs tenim el trist honor de ser el primer ajuntament que es va sumar al Banc d’ADN i vam aconseguir que la família Santmiquel pogués localitzar el seu familiar en una fossa comuna de Prats de Lluçanès; aquest exemple, i d’altres, es poden veure al documental. En acabar la projecció hi haurà un col·loqui amb el periodista de TV3 Antoni Tortajada, director i presentador del documental, i en Joan Gallifa, director i realitzador.

 

Amb aquestes III Jornades de Memòria Històrica, l’Ajuntament de Navàs vol retre un reconeixement a totes aquelles persones que van haver de patir la cruesa de la Guerra Civil, l’Exili i la Repressió, perquè som conscients del passat per entendre el present i encarar el futur, perquè hem de recordar el passat per recuperar la dignitat.

 

 

Compartir:

Darrera actualització: 20/11/2018 11:51 Total visites: 886

Documentació


DÍPTIC.pdf 3.5 MB DÍPTIC.pdf