Vista Panoràmica de Navàs

Contactar

Mida del text Reduir Lletra Lletra Normal Ampliar Lletra

NAVÀS TINDRÀ LES PRIMERES STOLPERSTEINE DE L’ESTAT ESPANYOL

imatge


Les Stolpersteine són unes plaques individualitzades que recorden als deportats als
camps nazis. Fins avui n’existeixen més de 28.000 a diferents països europeus. Les 5 primeres que s’instal·laran a l’Estat espanyol seran a Navàs (Bages), el 9 d’abril, dedicades als 5 deportats republicans del municipi, impulsat per l’ajuntament.
D’on i com sorgeix el projecte Stolpersteine?

Stolpersteine significa pedra que fa ensopegar. Es tracta d’un projecte de la mà de l’escultor Gunter Demnig que relaciona art i memòria.
En paraules del propi autor: “Assumir la mort de sis milions de jueus, va més enllà de la nostra capacitat de comprensió. Però si llegeixes el nom d’una persona, calcules la seva edat, mires cap a casa seva, i et preguntes darrera de quina finestra vivia, aleshores l’horror esdevé un rostre”. Cada Stolpersteine ret homenatge no només a les víctimes jueves sinó a totes les víctimes del nacional-socialisme, entre elles els nostres resistents polítics.
Es tracta de llambordes de 10cm x 10cm fetes de
formigó i cobertes d’una fulla de llautó on es graven les dades de cada persona i que es col·∙loquen al paviment de davant dels edificis o llocs on les víctimes van viure o treballar lliurement abans de ser empresonades i deportades.
Les Stolpersteine a Europa
Fins a dia d’avui existeixen al voltant de 48.000 Stolpersteine instal·∙lades a 16 països d’Europa. Alemanya és el país amb més plaques, però també n’existeixen a Àustria, Bèlgica, França, Itàlia o els Països Baixos, entre d’altres. A l’estat espanyol fins a dia d’avui no s’ha realitzat cap acte de col·∙locació d’Stolpersteine.
9 d’abril a Navàs, acte de col·locació de les cinc primeres Stolpersteine
A partir de la recerca impulsada per l’Ajuntament de Navàs i el llibre publicat pel consistori “Silencis. República, Guerra Civil i repressió franquista a Navàs” s’ha pogut documentar i resseguir la vida dels 5 navassencs que foren deportats al camp de concentració de Mauthausen. D’aquests 3 foren assassinats després de ser traslladats al subcamp de Güsen.
El proper 9 d’abril, a les 12 del migdia, a la Plaça de l’Ajuntament de Navàs, es procedirà a la col·∙locació de 4 d’aquestes 5 plaques, corresponents als 4 veïns de la localitat: Antoni Barberà Pla, Esteve Flotats Caus, Jaume Obradors Grífol i Ramon Sala Besa. Aquest darrer fou alcalde durant la Guerra Civil per ERC.
L’acte comptarà amb la presència del propi artista i dels descendents dels homenatjats. A la 5 de la tarda s’instal·∙larà la darrera placa, corresponent a Josep Soler Torrens, a la colònia tèxtil de Palà de Torroella, d’on era originari.

Compartir:

Darrera actualització: 08/04/2015 12:53 Total visites: 6813