Vista Panoràmica de Navàs

Contactar

Mida del text Reduir Lletra Lletra Normal Ampliar Lletra

El paratge vinícola de Vilafresca es podria convertir en un ecomuseu medieval

imatge

El conjunt vinícola de les feixes esglaonades de Vilafresca, a Navàs, es podria convertir en un ecomuseu, un centre d'interpretació de la vinya per ajudar a comprendre com s'elaborava el vi fa més de dos mil anys enrera, ja que en aquest reduït espai es troben els tres elements indispensables que ho feien possible: premses, tines i trulls medievals.

Aquesta conclusió és la que van exposar els germans Corominas, autors del llibre "Premses, tines i trulls medievals", en una visita que va organitzar aquest dissabte, l'Ajuntament de Navàs, a les vinyes del celler Vinyas d'Emprenta, als costers de Vilafresca.

Ramon i Jaume Corominas, acompanyats de Maria Estruch, fil·lologa i experta en temes de vinya, van mostrar i explicar el funcionament de les estructures i les eines que s'utilitzaven per elaborar vi als segles IV i V, fins als nostres dies.

Unes tines excavades a la roca amb una capacitat de gairebé quatre mil litres de vi, s'han d'afegir a la troballa d'una premsa i un contrapés de 700 kg, ubicats al mig de les vinyes. Les restes de ceràmica romana i d'èpoques anteriors trobades en el mateix indret, confirmarien la tesi que fa més de dos mil anys que s'hi cull vinya i vi. Els germans Corominas van mostrar els plànols de com seria la premsa medieval reconstruïda.

Unes trenta persones van participar a la sortida, entre elles el regidor de Promoció Econòmica de Navàs, Joan Fernandez, que va escoltar amb molta atenció la proposta de museització d'aquest singular entorn.

Isidre i Gerard Vinyas, del celler Vinyas d'Emprempta, van obsequiar als assistents a l'excursió, amb la degustació a peu de vinya dels vins que surten d'aquest paisatge, on ja fa més de 20 anys que estan recuperant varietats autòctones com el sumoll i el mandó.

Compartir:

Darrera actualització: 21/04/2018 22:31 Total visites: 1750