Vista Panoràmica de Navàs

Contactar

Mida del text Reduir Lletra Lletra Normal Ampliar Lletra

L’obertura de fosses per recuperar la dignitat.

L'alcalde de Navàs Jaume Casals i familiars de Llorenç Santmiquel durant la visita en els treballs d'exhumació
L'alcalde de Navàs Jaume Casals i familiars de Llorenç Santmiquel durant la visita en els treballs d'exhumació

Emotiu acte en motiu de l'obertura d'una fossa de la Guerra Civil a Prats de Lluçanès, on hi han assistit familiars de Llorenç Santmiquel, navassenc desaparegut durant la guerra.

Aquest divendres, a 2/4 d'1 del migdia l'alcalde de Navàs, Jaume Casals, ha visitat els treballs d'exhumació d'una de les fosses de la Guerra Civil que hi ha a Prats de Lluçanès, concretament al costat de l'ermita romànica de Sant Andreu de Llanars on s'hi han trobat sis cossos que sembla que correspondrien a soldats republicans, ja que en aquesta zona n'hi van matar uns 250, la majoria el 3 de febrer de 1939 quan les tropes ja estaven en retirada.

A l'acte hi han assistit familiars del navassenc Llorenç Santmiquel Camprubí, que sembla que podria estar en aquesta zona. El seu fill, Agustí Santmiquel Puigbò, va respondre a la crida de l'Ajuntament de Navàs que va ser el primer ajuntament del país d'aprovar una moció de suport al Banc d'ADN i al mateix temps va agafar el compromís de pagar les despeses necessàries per poder facilitar les dades a aquest Banc mitjançant una analítica de sang. Posteriorment, per part de la Generalitat de Catalunya, es va aprovar i iniciar  el Programa d'Identificació Genètica on la família Santmiquel també hi va participar. 

 

El Pla de fosses 2017-18

En l'acte ha servit per presentar els treballs del Pla de Fosses 2017-18, on hi han intervingut l'alcalde de Prats de Lluçanès, Isaac Peraire,  el vicepresident del Govern i conseller d’Economia i Hisenda, Oriol Junqueras, i el conseller d’Afers Exteriors, Relacions Institucionals i Transparència, Raül Romeva. També han assistit a l'acte les alcaldesses de Berga i Alpens, entre d'altres alcaldes i càrrecs electes de la zona. 

 

L’exhumació a Prats de Lluçanès

A Prats de Lluçanès s’està treballant en l’exhumació de les fosses de l’ermita de Sant Andreu de Llanars, la de Sant Sebastià i la de la Masia de les Galobardes. En el cas de Sant Andreu de Llanars, s’hi han trobat diverses restes òssies i fins el moment es pot confirmar que hi ha almenys 4 persones inhumades que, segons la documentació, correspondrien a soldats republicans. A la fossa de Sant Sebastià, s’hi han trobat fins ara les restes òssies de 2 persones; i en el cas de la fossa de la Masia de les Galobardes,l’equip d’arqueòlegs no ha trobat restes òssies a l’indret a on fonts documentals situaven la fossa i se'n descarta l'existència.

 

En el cas de Prats de Lluçanès, l’any 2004 ja va ser excavada la fossa comuna del Mas Puigvistós, permetent la recuperació de les restes de set soldats dels quals se’n va poder identificar un. El passat 23 d’agost, els equips de treball del Pla de fosses van realitzar l’anàlisi genètic de les restes exhumades el 2014. Les seves restes òssies es troben inhumades al cementiri del municipi.

 

 

El banc d’ADN una gran eina per la identificació de familiars desapareguts.

L'ADN com a eina per la recuperació de la dignitat i la memòria històrica. Una iniciativa per identificar els desapareguts durant la guerra. Es tracta de recollir ADN pur dels familiars dels desapareguts, per tal que quan s’obrin fosses i es facin exhumacions de cossos es puguin identificar de forma ràpida i fiable. La família Santmiquel de Navàs n’és un exemple.

Així, els familiars de desapareguts durant la guerra civil es poden adreçar a l'Ajuntament de Navàs per demanar informació d'aqust protocol d'ADN.

 

La memòria històrica, un eix de treball del consistori navassenc

Dins aquest context, l‘Ajuntament de Navàs, organitza cada any un cicle sobre la memòria històrica on es treballa sobre la recuperació de la memòria històrica local. Alhora és un dels comptats municipis catalans que ha editat un llibre sobre el període de la República i la Guerra Civil en l’àmbit local, i el primer municipi de l’estat en implantar les Stolperteine per recordar els deportats als camps d’extermini.

 

 

Informacions relacionades:

 

Nota de premsa de la Generalitat de Catalunya

 

http://premsa.gencat.cat/pres_fsvp/AppJava/notapremsavw/303011/ca/departament-dafers-exteriors-desplega-fosses-2017-18-exhumacions-vilanova-meia-prats-llucanes-cassa-selva.do

 

 

Nota de premsa del banc d'adn

 

http://www.navas.cat/contingut/dia_internacionals_lliure_de_boses/Noticia/la_crida_del_banc_dadn_troba_resso_a_navas/comunicacio

 

Reportatge al Manresadiari amb entrevista a la família Santmiquel

http://www.manresadiari.cat/noticies/detail.php?id=27399

 

Nota de premsa Regió 7

http://www.regio7.cat/bages/2016/04/06/vei-navas-dona-sang-trobar/355879.html

 

 

 

Compartir:

Darrera actualització: 07/09/2017 13:01 Total visites: 3501