Vista Panoràmica de Navàs

Contactar

Mida del text Reduir Lletra Lletra Normal Ampliar Lletra

Miquel Obradors Mas ja té la seva Stolperstein

imatge

Ahir al matí, en un acte senzill tal com volien les netes de l'homenatjat, es va col·locar la pedra Stolperstein a en Miquel Obradors Mas, nascut a Navàs el 13 de setembre del 1900 i deportat al camp de concentració nazi de Neuengamme el 18 de juliol del 1944.
Amb aquesta Stolperstein ja són sis les que hi ha instal·lades al municipi, en honor a Antoni Barberà Pla, Esteve Flotats Caus, Jaume Obradors Grífol, Ramon Sala Besa i Josep Soler Torrens; un homenatge molt sentit i reivindicatiu, esdevenint així el primer municipi de la Península Ibèrica que col·locava Stolpersteine.

Ahir també es commemorava el 80è aniversari de l'entrada de les tropes franquistes al municipi; s'acabava així la Guerra Civil, començava la repressió. De fet, tan sols tres anys més tard, i també un 29 de gener, Ramon Sala Besa, alcalde d'ERC a Navàs durant el 1936 al 1938, era assassinat d'una injecció al pit al camp de concentració de Güsen. Vint anys després. el 29 de gener de 1959, s’inaugurava l’actual edifici de l’Ajuntament, situat estratègicament per tapar la Cooperativa Obrera «La Fraternitat», l'actual CAP, un indret on el republicanisme i la força obrera era més latent.

Tot plegat ha estat gràcies a la historiadora palanesa Ester Llobet; ella fou qui va començar la recerca a l'arxiu municipal quan l'ITS de Bad Arolsen demanà a l'Ajuntament referències sobre en Miquel Obradors Mas; a partir d'aquí, es va descobrir la seva trista història. També volem agrair les tasques de gestió de la Mireia Vidal Guiu, que s'ha posat en contacte amb en Günter Denmig per la construcció de la Stolperstein.

Paral·lelament a la col·locació d'aquesta sisena Stolperstein, des de la regidoria de Cultura ja s'està treballant per col·locar una placa explicativa dels sis navassencs que van patir l'holocaust; una placa que servirà per museitzar l'espai i donar a conèixer les sis experiències. Tanmateix, s'estan editant 150 exemplars d'un dossier en
què hi apareixen els perfils biogràfics dels sis homenatjats, a més d’una petita recerca històrica que senta les bases del treball realitzat en matèria de memòria històrica a l’Ajuntament de Navàs; aquests llibrets es donaran a la biblioteca, a les famílies i als centres escolars de Navàs.

Compartir:

Darrera actualització: 31/01/2019 11:34 Total visites: 540